Pneumokokki
STREPTOCOCCUS PNEUMONIAE
Streptococcus pneumoniae, tutummin pneumokokki, on bakteeri, joka aiheuttaa maailmanlaajuisesti keuhkokuumetta ja lapsille korvatulehduksia. Pneumokokkitartunta voi johtaa myös sairaalahoitoa vaativiin vakaviin tulehduksiin, kuten aivokalvotulehdukseen ja verenmyrkytykseen (vakava yleisinfektio).
Miten pneumokokki tarttuu?
Pneumokokki leviää pisaratartuntana yskiessä ja aivastaessa
Se voi tarttua myös kosketuksen kautta.
Myös terveet ihmiset voivat kantaa pneumokokkeja nenänielussaan ja tartuttaa bakteeria eteenpäin itse sairastumatta. Rokottaminen estää bakteerin kantajuutta ja katkaisee tartuntareitin.
Sairastumisriskissä erityisesti
Pienet lapset, iäkkäät sekä henkilöt, joilla on pitkäaikaissairaus (esim. astma, diabetes) tai heikentynyt vastustuskyky, ovat erityisen alttiita pneumokokki-infektioille.
Aiheuttaa yleisesti
Verenmyrkytys (vakava yleisinfektio)
Aivokalvotulehdus
Keuhkokuume
Maailmanlaajuisesti
333 000 – 529 000
lasta kuolee vuosittain
Pneumokokki-
tartuntoja voidaan ehkäistä rokotteilla
tartuntoja voidaan ehkäistä rokotteilla
Pneumokokkeja on lukuisia eri alatyyppejä. Näitä kaikkia vastaan ei ole kuitenkaan rokotetta. Kansallisessa rokotusohjelmassa yleisiä pneumokokkityyppejä vastaan rokotetaan imeväisikäiset sekä alle 5-vuotiaat riskiryhmäläiset ja kaikenikäiset kantasolunsiirtopotilaat. Reseptillä apteekista saatavaa rokotetta (PCV13) suositellaan erityisesti kaikille 65 vuotta täyttäneille sekä kaikenikäisille riskiryhmiin kuuluville.
Vakavan pneumokokkitaudin tapausmäärät Suomessa
kaikissa ikäryhmissä 2004-2015
www.wpro.who.int/immunization/documents/docs/MTGRPT_BiregionalPneumonia2006.pdf www.thl.fi/fi/tutkimus-ja-asiantuntijatyo/hankkeet-ja-ohjelmat/pneumokokkikonjugaattirokotteen-vaikuttavuuden-arviointi/vakavan-pneumokokkitaudin-ipd-ilmaantuvuus-suomessa-serotyyppi-ja-ikaryhmittain www.thl.fi/fi/web/infektiotaudit/taudit-ja-mikrobit/bakteeritaudit/pneumokokki www.thl.fi/fi/web/infektiotaudit/seuranta-ja-epidemiat/tartuntatautirekisteri http://www.who.int/wer/2012/wer8714.pdf?ua=1