Miten tapahtuu?
Riippumatta siitä, mihin menee rokotettavaksi, rokotuksen antaa aina asianmukaisen rokotuskoulutuksen saanut terveydenhuollon ammattihenkilö.
- Ennen rokottamista tarkistetaan, että rokotus on tarpeellinen, eikä rokottamiselle ole terveydellisiä esteitä. Nuha ja yskä eivät estä rokottamista, mutta kuumeiselle rokotuksia ei anneta. Joitain rokotteita ei puolestaan saa antaa raskaana oleville.
- Rokotetta ei yleensä anneta, jos rokotettava on allerginen jollekin rokotteen ainesosalle. Muutoin allergiat eivät estä rokottamista.
- Pienillä lapsilla rokotus annetaan useimmiten reiteen, isommilla lapsilla ja aikuisilla olkavarteen. Rokotteesta riippuen se pistetään ihon sisään, ihon alle tai lihakseen. Jotkut rokotteet ovat suun kautta tai nenäsuihkeena otettavia.
- Rokottajalla on aina käsillä adrenaliinia siltä varalta, että rokotettava saa rokotteesta äkillisen yliherkkyysreaktion eli anafylaktisen shokin. Shokki on kuitenkin hyvin harvinainen.
- Rokottamisen yhteydessä kerrotaan myös rokotteen mahdollisista rokotusreaktioista ja niiden hoitamisesta. Esimerkiksi eläviä heikennettyjä taudinaiheuttajia sisältävät rokotteet aiheuttavat rokotusreaktiona yleensä oireettoman tai lieväoireisen taudin nostaen esimerkiksi pienen kuumeen. Oireita voi helpottaa tulehduskipulääkkeellä.
- Jos rokotuksen jälkeen tulee odottamattomia tai voimakkaita oireita, kannattaa ottaa yhteyttä rokotuksen antopaikkaan tai lääkäriin.
- Rokotus kirjataan rokotettavan terveyskorttiin ja potilastietoihin.