Hyppää pääsisältöön

Torjuttavat taudit

Rokotusten avulla luodaan suojaa tartuntatauteja vastaan. Monet näistä taudeista on saatu jo hävitettyä Suomesta kokonaan ja ne ovat käyneet maailmallakin harvinaisemmiksi rokotusten ansiosta.

Dengue

Dengueviruksen aiheuttama kuumetauti, joka leviää ensisijaisesti hyttysen välityksellä. Valtaosa denguetartunnoista on täysin oireettomia tai lieväoireisia. Vakavissa muodoissa tartunta voi kehittyä verenvuotokuumeeksi tai shokkioireyhtymäksi ja johtaa kuolemaan. Aiempi dengueinfektio lisää vakavan tautimuodon todennäköisyyttä. Sairautta esiintyy laajasti maapallon trooppisilla sekä subtrooppisilla alueilla Aasiassa, Etelä-Amerikassa ja Afrikassa. Rokote ei kuulu kansalliseen rokotusohjelmaan, mutta rokotteen voi hankkia reseptillä apteekista tai lääkäriasemalta.

Hemofilustaudit

Useita Haemophilus influenzae -bakteerin aiheuttamia tauteja, kuten aivokalvontulehdus, kurkunkannentulehdus, keuhkokuume ja verenmyrkytys. Taudit leviävät pääosin pisaratartuntana hengitysteitse. Bakteerista tunnetaan kuusi kapselillista muotoa sekä kapselittomia muotoja, jotka aiheuttavat lähinnä välikorvantulehdusta ja poskiontelontulehdusta. H. influenzae tyyppi B:tä vastaan on Hib-rokote, joka kuuluu kansalliseen rokotusohjelmaan.

Hepatiitti A

Hepatiitti A on viruksen aiheuttama maksatulehdus, joka tarttuu yleensä ulosteella saastuneen ruoan ja juoman välityksellä. Tartunnan voi saada huonosti kypsennetyistä ruoista, likaisesta juomavedestä ja jääkuutioista. Silmien ja ihon keltaisuuden lisäksi oireita ovat kuume, ruokahaluttomuus, pahoinvointi ja vatsakipu, joskus jopa hengenvaarallinen maksan toimintahäiriö. Pienillä lapsilla tauti on usein oireeton. Tauti paranee yleensä 2–4 viikossa, mutta uupumus voi jatkua kuukausia tulehduksen laannuttua. Hepatiitti A- rokotetta suositellaan maakohtaisen tartuntavaaran perusteella, riskialueita ovat erityisesti Afrikka, Aasia sekä Väli- ja Etelä-Amerikka. Rokote kuuluu kansallisessa rokotusohjelmassa riskiryhmille.

Hepatiitti B

Viruksen aiheuttama vakava, tarttuva ja pitkäkestoinen maksatulehdus, joka on maailmalla hyvin yleinen. Tartunnan voi saada esimerkiksi suojaamattomasta seksistä, verikontaktissa hoitotoimenpiteen aikana, lävistyksistä sekä virusta kantavalta äidiltä synnytyksen tai imetyksen aikana. Taudin oireita ovat pahoinvointi, vatsakipu, ripuli sekä ihon, silmien tai limakalvojen keltaisuus. Osa sairastuneista jää taudin kroonisiksi kantajiksi, mikä lisää maksakirroosin ja maksasyövän riskiä. Rokote kuuluu kansallisessa rokotusohjelmassa riskiryhmille.

Hinkuyskä

Bakteeriperäinen tauti, joka aiheuttaa pitkäkestoisia, flunssaa muistuttavia oireita, pitkittyessään puuskittaista yskää. Bakteerit leviävät pisaratartuntana ja tartuttavuus on suurimmillaan taudin alkuvaiheessa. Vauvoilla hinkuyskä voi aiheuttaa hengityskatkoksia ja olla hengenvaarallinen. Rokote kuuluu kansalliseen rokotusohjelmaan, ja se annetaan aikuisille 25-vuotiaana. Lisäksi sitä suositellaan kaikille raskaana oleville.

Influenssa

Kuumeinen ja usein raju hengitysteiden infektiotauti, joka leviää pisaratartuntana tai kosketuksen kautta esimerkiksi käsien välityksellä ja niistäessä. Influenssaa esiintyy epidemioina lähinnä talvisaikaan kaikkialla maailmassa. Terveet aikuiset toipuvat taudista yleensä 1–2 viikon levolla. Vanhuksilla, raskaana olevilla ja pikkulapsilla sekä perussairauksia sairastavilla influenssa voi olla tavallista vakavampi ja johtaa jälkitauteihin, kuten korvatulehdukseen tai keuhkokuumeeseen, sairaalahoitoon ja jopa kuolemaan. Rokote kuuluu kansallisessa rokotusohjelmassa 6 kk–6 vuoden ikäisille lapsille, yli 65-vuotiaille, raskaana oleville, riskiryhmiin kuuluville, vakavalle influenssalle erityisen alttiiden henkilöiden lähipiirille, sosiaali- ja terveydenhuollon sekä lääkehuollon henkilöstölle, joka osallistuu potilaiden ja asiakkaiden välittömään hoitoon tai huoltoon, ja varusmiespalvelukseen tai vapaaehtoiseen asepalvelukseen astuville. Rokote annetaan vuosittain.

Japanin aivotulehdus

Hyttysen levittämä vakava virusinfektio, jota esiintyy laajalti Aasiassa. Tauti on yleensä oireeton tai aiheuttaa vain lieviä oireita. Oireinen tauti on usein vakava ja alkaa flunssaoireilla. Vakavasti sairastuneista noin kolmasosa kuolee. Lisäksi vakavaoireinen tauti jättää pysyviä vammoja joka kolmannelle taudista selvinneelle. Tavallisella turistimatkalla, joka ei suuntaudu maaseudulle, infektion riski on pieni. Hyttysiltä on silti suojauduttava huolella etenkin hämärän aikaan. Rokote ei kuulu kansalliseen rokotusohjelmaan, rokotteen voi hankia reseptillä apteekista tai lääkäriasemalta.

Jäykkäkouristus eli tetanus

Kaikkialla maaperässä olevan bakteerin aiheuttama hengenvaarallinen tauti. Tartunnan voi saada esimerkiksi eläinten puremista tai haavaan menneestä mullasta tai hiekasta. Bakteeri lisääntyy haavassa ja vapauttaa vereen hermomyrkkyä. Pienikin määrä myrkkyä lamaa lihasten hermotusta ja pitkälle edennyt jäykkäkouristus johtaa hengityslamaan. Rokote kuuluu kansalliseen rokotusohjelmaan. Rokote annetaan aikuisille 25-, 45- ja 65-vuotiaana ja tämän jälkeen antoväli on 10 vuotta.

Keltakuume

Hyttysen levittämä akuutti, vakava verenvuotokuumeisiin kuuluva virustauti, joka johtaa usein kuolemaan. Kuumeen ja pahoinvoinnin lisäksi tauti voi aiheuttaa munuaisten ja maksan vajaatoimintaa sekä verenvuotoja. Keltakuumetta esiintyy trooppisilla alueilla etenkin kaupunkien ulkopuolella ja viidakko- ja savannialueilla Afrikassa sekä Väli- ja Etelä-Amerikassa. Joissain maissa matkailijoilta vaaditaan maahan tullessa todistus keltakuumerokotuksesta. Rokote ei kuulu kansalliseen rokotusohjelmaan, rokotteen voi hankia reseptillä apteekista tai lääkäriasemalta.

Kolera

Vaarallinen bakteerin aiheuttama tauti, josta seuraa voimakas ripuli. Leviää helposti ulosteiden tai saastuneen ruoan ja juoman välityksellä. Tautia esiintyy lähinnä maissa, joissa on puutteellinen hygienia ja pulaa puhtaasta vedestä. Luonnonkatastrofit ja sodat voivat aiheuttaa koleraepidemioita. Kolera-alueella suositellaan välttämään erityisesti raakoja ruokia ja merenantimia sekä olemaan erityisen tarkka hyvästä käsi- ja wc-hygieniasta. Rokote ei kuulu kansalliseen rokotusohjelmaan, rokotteen voi hankia reseptillä apteekista tai lääkäriasemalta.

Koronavirus COVID-19

COVID-19 -taudin aiheuttaa SARS-CoV-2 -virus, joka aiheuttaa ensisijaisesti pisaratartuntana leviävän äkillisen hengitystieinfektion. Taudin itämisaika on 1-14 vuorokautta ja oireet alkavat tavallisimmin 3 päivän kuluttua tartunnasta. Taudinkuva voi vaihdella lähes oireettomasta vakavaan, ja oireet voivat muuttua sairauden edetessä. Korkea ikä erityisesti perussairauteen (esimerkiksi vaikeaan sydänsairauteen) liittyneenä lisää vakavan taudin ja kuoleman riskiä. 

Kurkkumätä

Bakteeriperäinen nielutulehdus, joka voi ulottua myös kurkunpäähän ja keuhkoputkiin. Kurkkumätäbakteerin erittämä voimakas myrkky voi vaurioittaa hermoja ja sydänlihasta. Tauti leviää pisaratartuntana syljen välityksellä esimerkiksi suudellessa. Kurkkumätä on Suomessa harvinainen rokotusten ansiosta. Rokote kuuluu kansalliseen rokotusohjelmaan. Rokote annetaan aikuisille 25-, 45- ja 65-vuotiaana ja tämän jälkeen antoväli on 10 vuotta.

Lavantauti

Salmonella Typhi -bakteerin aiheuttama vakava yleisinfektio, jonka voi saada likaisesta vedestä tai saastuneesta tai huonosti kypsennetystä ruoasta. Korkeaa kuumetta, päänsärkyä, vatsakipua ja ripulia tai ummetusta aiheuttava tauti voi johtaa vakaviin komplikaatioihin ja se tappaa arviolta 128 000 – 161 000 ihmistä vuosittain lähinnä kehittyvissä maissa. Tautia esiintyy yleensä kaupunkien ulkopuolella Aasiassa, Afrikassa ja Etelä-Amerikassa. Rokotusta harkitaan riskialueille matkustaville, jotka oleskelevat siellä pidempään kuin pari viikkoa. Rokote ei kuulu kansalliseen rokotusohjelmaan, rokotteen voi hankkia reseptillä apteekista tai lääkäriasemalta.

Lintuinfluenssa

Lintuinfluenssa on erityisesti vesilinnuissa esiintyvien A-influenssavirusten aiheuttama tauti. Ihminen voi saada tartunnan infektoituneesta linnusta tai linnun ulosteella saastuneesta materiaalista tai ympäristöstä, mutta virukset eivät tartu helposti ihmisestä toiseen. Taudinkuva vaihtelee oireettomasta tai lievästä hengitystieinfektiosta vakaviin oireisiin. Korkea ikä ja perussairaudet lisäävät vakavan taudin riskiä. Rokote annetaan maksutta vähintään 18-vuotiaille, joilla on suurentunut riski saada lintuinfluenssatartunta esimerkiksi työnsä vuoksi. 

M-rokko

Viruksen aiheuttama infektiotauti. M-rokko (aiempi nimi apinarokko) tarttuu ensisijaisesti eläimistä ihmisiin, mutta voi tarttua myös ihmisestä toiseen erityisesti suorassa kontaktissa sairastuneen ihmisen ihomuutoksiin ja pisaratartuntana pitkään kestävässä kasvokkaisessa lähikontaktissa. Pääsääntöisesti m-rokko tarttuu ihmisten välillä huonosti. Vuonna 2022 Afrikan ulkopuolella todetuista tartunnoista valtaosa on saatu seksissä. Taudin iho-oireet alkavat yleensä 1–3 päivää kuumeen alkamisen jälkeen. Rakkulamaista ihottumaa muodostuu erityisesti kasvoihin sekä käsien ja jalkojen alueelle. Yleensä tauti paranee itsestään oireiden kestettyä 2–4 viikkoa. M-rokko voi aiheuttaa myös vakavan taudin erityisesti, jos puolustuskyky on heikentynyt. Suomessa rokote annetaan m-rokolle altistuneille ja riskiryhmiin kuuluville.

Malaria

Alkueläimen aiheuttama vakava, hengenvaarallinen kuumetauti, joka leviää hyttysten pistoista. Oireita ovat kuume, vilunväristykset ja päänsärky. Malariaa esiintyy etenkin trooppisessa Afrikassa. Tautia vastaan ei ole vielä rokotetta, vaan se ehkäistään estolääkityksellä. Estolääkkeen valintaan vaikuttavat alueellinen resistenssitilanne sekä matkailijan ikä, muu lääkitys, mahdollinen raskaus, krooniset sairaudet ja matkan kesto. Lääkitys ei tuo täydellistä suojaa. Malaria-alueella kannattaa suojautua hyttysiltä erityisesti pimeän aikaan peittävin vaattein, hyttyskarkotteilla ja nukkumalla hyttysverkon sisällä.

Meningokokkitaudit

Pisaratartuntana leviävä bakteeri, joka voi aiheuttaa aivokalvontulehduksen, vaikean yleisinfektion tai jopa nopeasti kuolemaan johtavan verenmyrkytyksen. Meningokokkitauteja esiintyy etenkin Afrikassa Saharan eteläpuolella Senegalista Etiopiaan. Pieniä, paikallisia epidemioita esiintyy välillä myös Euroopassa. Meningokokkeja on useita tyyppejä, joista merkittävimmät ovat A, B, C, W ja Y. ABCWY-meningokokkitauteja vastaan on rokotteita. Kansallisessa rokotusohjelmassa meningokokkirokote annetaan varusmiehille sekä henkilöille, joilla on oman sairautensa tai lääkityksensä vuoksi lisääntynyt vaara sairastua vakavaan meningokokkitautiin.

Papilloomavirusinfektiot (mm. kohdunkaulansyöpä)

Papilloomavirus eli HPV (human papilloma virus) aiheuttaa infektioita iholla ja sukupuolielimissä. Osa sukupuolielinten oireettomista HPV-infektioista etenee kohdunkaulan, emättimen, ulkosynnyttimien, siittimen tai peräaukon syöviksi. HPV aiheuttaa myös pään ja kaulan alueen syöpiä. Virusta on yli 200 erilaista tyyppiä. Tärkeimmät syöpää aiheuttavat tyypit ovat HPV 16 ja HPV 18. HPV 6 ja 11 aiheuttavat myös sukupuolielinten syylämäisiä kondyloomia. Virus leviää sukupuoliyhteydessä ja suuseksissä. Kondomi pienentää tartuntariskiä. HPV-rokote estää papilloomatartuntoja ja ehkäisee näin kohdunkaulan, emättimen ja ulkosynnyttimien syövän esiasteita ja näin ollen myös syöpää. Rokote tehoaa parhaiten, kun se annetaan ennen sukupuolielämän aloittamista. Rokote kuuluu kansallisessa rokotusohjelmassa 10–12-vuotiaille lapsille.

Polio

Herkästi etenkin lapsiin tarttuva virustauti. Valtaosassa tapauksia tauti on oireeton. Osalla esiintyy flunssan kaltaisia oireita, kuten kuumetta ja huonovointisuutta. Keskushermostoon päästessään poliovirus vaurioittaa lihasten toiminnasta vastaavia hermosoluja aiheuttaen vastaavien lihasten halvauksen ja myöhemmin surkastumisen. Vuosia akuutin taudin jälkeen voi kehittyä taudin myöhäisoireita, kuten uupumusta, lihas- ja nivelkipuja. Vaikka polio on hävitetty Suomesta kattavan rokotusohjelman avulla, sitä esiintyy edelleen joissakin maissa. Rokote kuuluu kansalliseen rokotusohjelmaan.

Pneumokokkitaudit

Pneumokokki on merkittävä vakavien bakteeri-infektioiden, kuten aivokalvontulehduksen ja verenmyrkytyksen aiheuttaja Suomessa. Pneumokokki-infektio on usein pikkulasten välikorvantulehdusten syy. Pisaratartuntana leviävän pneumokokin aiheuttamat keuhkokuumeet ja yleisinfektiot ovat influenssan ohella tärkeimmät kuolemaan johtavat infektiotaudit. Etenkin iäkkäillä bakteeriperäiseen keuhkokuumeeseen ja yleisinfektioon liittyy merkittävä kuoleman riski. Rokote kuuluu kansalliseen rokotusohjelmaan pikkulapsilla. Sitä tarjotaan maksutta myös kantasolusiirron saaneille, voimakkaasti immuunipuutteisille tai vaikeaa munuaissairautta (GFR ≤ 30, nefroottinen oireyhtymä) sairastaville alle 75-vuotiaille sekä astmaa tai keuhkoahtaumatautia sairastaville 65-84-vuotiaille.

  • Lääkeinfo.fi: Synflorix
    • Konjugaattirokote (PCV10) alle 5-vuotiaille
    • Kansallisessa rokotusohjelmassa alle 5-vuotiaille lapsille
  • Lääkeinfo.fi: Prevenar 13
    • Konjugaattirokote (PCV13) lapsille ja aikuisille
    • Kansallisessa rokotusohjelmassa kantasolusiirteen saaneille, voimakkaasti immuunipuutteisille tai vaikeaa munuaissairautta sairastaville alle 75-vuotiaille sekä astmaa tai keuhkoahtaumatautia sairastaville 65–84-vuotiaille.
    • Suositellaan riskiryhmille (reseptillä apteekista)
  • Lääkeinfo.fi: Apexxnar
    • Konjugaattirokote (PCV20) aikuisille
    • Kansallisessa rokotusohjelmassa kantasolusiirteen saaneille, voimakkaasti immuunipuutteisille tai vaikeaa munuaissairautta sairastaville alle 75-vuotiaille sekä astmaa tai keuhkoahtaumatautia sairastaville 65–84-vuotiaille.
    • Suositellaan riskiryhmille (reseptillä apteekista)
  • Lääkeinfo.fi: Pneumovax
    • Polysakkaridirokote (PPV23) 2 vuotta täyttäneille lapsille ja aikuisille
    • Tehosteena ja lisärokotteena aiemmin konjugaattirokotteen saaneille lääkärin harkinnan mukaan
      • Kantasolusiirtopotilaille ja riskiryhmiin kuuluville 2–4-vuotiaille kansallisessa rokotusohjelmassa
      • Riskiryhmille ja yli 65-vuotiaille reseptillä apteekista
  • FVR - Suomen rokotetutkimus: Pneumokokkibakteeri ja sen aiheuttamat taudit
  • THL, Infektiotaudit: Pneumokokki
  • THL, Rokottaminen: Pneumokokkirokotteet
Puutiaisaivotulehdus

Puutiaisaivotulehdus, TBE (tick-borne encephalitis) eli puutiaisaivokuume on punkin levittämä virustauti. Viruksen voi saada myös pastöroimattomasta maidosta. Yli puolet infektioista on oireettomia. Noin viikon kuluttua punkin eli puutiaisen puremasta nousee kuume, joka kestää vajaan viikon. Kolmasosalla tauti jatkuu 3–21 vuorokauden kuumeettoman vaiheen jälkeen korkeana kuumeena ja keskushermosto-oireina. Osalla oireet pitkittyvät. Suomessa tautia levittäviä punkkeja on pääasiassa Ahvenanmaalla ja rannikolla. Rokote annetaan kansallisessa rokotusohjelmassa THL:n vuosittain määrittelemillä riskialueilla asuville ja pitkään oleileville. Punkit levittävät myös borrelioosia eli Lymen tautia, jota vastaan ei ole rokotetta.

Rotavirustauti

Rotavirus on pikkulasten yleisin ripuli-oksennustaudin aiheuttaja. Vetinen ripuli, oksentelu ja toisinaan kuume kestävät yleensä viitisen vuorokautta. Aikuisilla tauti on harvinaisempi ja lievempi. Tautiin liittyy kuivumisen riski etenkin pienillä vauvoilla. Virus tarttuu hengitysteitse ja kosketustartuntana esimerkiksi leluista ja ovenkahvoista. Suomessa kuolemantapaukset ovat harvinaisia, mutta köyhissä maissa tautiin menehtyy vuosittain arviolta yli puoli miljoonaa lasta. Rokote kuuluu kansalliseen rokotusohjelmaan.

RS-virus

RS-virus (respiratory syncytial virus) aiheuttaa aikuisilla ja vanhemmilla lapsilla yleensä lievän ylempien hengitysteiden infektion. Iäkkäillä ja pienillä lapsilla se voi aiheuttaa vakavan alahengitysteiden infektion, keuhkokuumeen tai bronkioliitin eli ilmatiehyiden tulehduksen, jolloin vaikeat hengitysvaikeudet saattavat vaatia sairaalahoitoa. RS-virus leviää tehokkaasti pisaratartuntana ja aiheuttaa infektioita yleensä talvisaikaan. Rokote ei kuulu kansalliseen rokotusohjelmaan, mutta rokotteen voi hankkia reseptillä apteekista tai lääkäriasemalta.

Sikotauti

Sikotauti on sylkirauhasten virustulehdus, jonka oireita ovat kuumeilu ja sylkirauhasten suureneminen ja turvotus kaulan alueella. Sikotaudin komplikaatioita ovat kivestulehdus ja aivokalvontulehdus. Kivestulehdus saattaa aiheuttaa lapsettomuutta. Sikotauti on kitketty Suomesta rokotusten ansiosta, mutta tautia esiintyy edelleen maailmalla. Rokote kuuluu kansalliseen rokotusohjelmaan.

Tuberkuloosi

Bakteerin aiheuttama yleinen, maailmanlaajuisesti merkittävä ja tappava infektiotauti. Sen tavallisin muoto on keuhkotuberkuloosi, mutta se voi ilmetä myös muissa elimissä. Keuhkotuberkuloosin oireita ovat pitkittynyt, jopa kuukausia kestävä yskä ja limaiset yskökset. Suurin osa tartunnan saaneista ei koskaan sairasta oireista tautia, mutta oireet saattavat puhjeta vuosikymmenten kuluttua vastustuskyvyn heikentyessä esimerkiksi korkean iän takia. Tuberkuloosi on ennen kaikkea köyhien maiden ongelma, mutta tautia on myös Venäjällä ja Baltian alueella. Rokote kuuluu kansallisessa rokotusohjelmassa riskiryhmille.

Tuhkarokko

Virusinfektio, jonka ensioireita ovat usein kuume, hengitystieoireet sekä silmien punoitus ja valonarkuus. Sen jälkeen vartalolle leviää ihottumaa kasvoista alkaen. Myöhemmin tauti voi kehittyä keuhkokuumeeksi tai välikorvantulehdukseksi. Pelätyin tuhkarokon jälkitauti on aivotulehdus. Tuhkarokko tarttuu pisara- ja kosketustartuntana äärimmäisen herkästi. Jos vasta-aineita ei ole, yli 90 prosenttia sairastuu oltuaan kontaktissa sairaan kanssa. Suomesta tauti on saatu lähes kokonaan hävitettyä; muutamia tapauksia esiintyy vuosittain. Maailmalla tuhkarokko on edelleen yleinen ja tappava, ja epidemian uhka on todellinen Suomessakin rokotuskattavuuden ollessa paikoittain liian matala. Rokote kuuluu kansalliseen rokotusohjelmaan.

Vesikauhu

Rabies eli vesikauhu on viruksen aiheuttama tappava aivokuume. Se tarttuu sairastuneen eläimen puremasta tai jos sairastunut eläin nuolaisee rikkoutunutta ihoa. Taudin oireet, kuume, päänsärky ja huonovointisuus alkavat jopa viikkojen kuluttua tartunnasta. Myöhemmin voi ilmetä hallusinaatioita ja nielemisen laukaisemia kouristuksia. Oireiden alettua tautiin ei ole hoitoa ja potilas menehtyy. Suomessa ei ole rabiesta, mutta tauti on edelleen yleinen jopa Suomen lähialueilla, kuten Venäjällä. Sitä levittävät esimerkiksi kulkukoirat. Rokote ei kuulu kansalliseen rokotusohjelmaan, rokotteen voi hankkia reseptillä apteekista tai lääkäriasemalta. Vapaa-ajan matkailija kustantaa rokotteen itse. Työtehtävien vuoksi rabiesvirukselle altistuvan rokotteet kustantaa työnantaja. Rabiesvirukselle altistuneet tulee aina rokottaa, joten Suomessa hoitava taho maksaa rokotteet näissä tapauksissa.

Vesirokko

Varicella zoster -viruksen aiheuttama herkästi tarttuva tauti, jonka oireet tulevat 10–20 vuorokauden kuluttua tartunnasta. Taudille tyypillinen ihottuma leviää pieninä näppyinä, jotka suurenevat ja kehittyvät kutiaviksi rakkuloiksi. Sen jälkeen seuraa kuivumis- ja arpeutumisvaihe, jonka aikana rakkuloihin voi kehittyä bakteeritulehdus. Vesirokon rakkuloita voi esiintyä myös muualla elimistössä, kuten suussa ja keuhkoissa. Vesirokon oireet ovat nuorilla ja aikuisilla sekä raskaana olevilla voimakkaammat kuin lapsilla. Rokon jälkitauteja ovat keuhkokuume ja aivokuume. Sairastamisen jälkeen elimistöön jäävä virus voi aktivoitua vuosienkin jälkeen ja aiheuttaa kivuliaan vyöruusun. Rokote kuuluu kansalliseen rokotusohjelmaan.

Vihurirokko

Virusperäinen, usein lievä infektiotauti. Pisaratartuntana leviävän taudin oireita ovat kuume, limakalvojen ärsytysoireet ja imusolmukkeiden turvotus. Hento, usein nopeasti häviävä ihottuma leviää pään alueelta vartaloon ja raajoihin. Vihurirokko voi vahingoittaa sikiötä alkuraskauden aikana. Kotoperäinen tauti on kitketty Suomesta ja ulkomailta saatuja tartuntojakin todetaan vain harvoin. Vihurirokkoa esiintyy edelleen muualla Euroopassa ja Euroopan ulkopuolella vihurirokko on edelleen yleinen lastentauti monessa maassa. Rokote kuuluu kansalliseen rokotusohjelmaan.

Vyöruusu

Vesirokko jättää elimistöön varicella zoster -vesirokkovirusta. Jos se aktivoituu uudestaan, seurauksena on kivulias vyöruusu. Rakkulaisen ihottuman lisäksi osa saa pitkäkestoista, voimakasta hermokipua. Sairastumisriski, taudin vaikeusaste ja pitkittyvän hermokivun riski lisääntyvät iän myötä. Vyöruusurokote voi vähentää sairastumisriskiä ja hermokipua. Rokote ei kuulu kansalliseen rokotusohjelmaan, rokotteen voi hankia reseptillä apteekista tai lääkäriasemalta.

Page published 07.10.2022 | Page edited 11.10.2024