Tehokkuus
Rokotteen antama suoja on sitä tehokkaampi, mitä suurempi osa väestöstä rokotetaan. Suomessa valtaosa lapsista saa kaikki kansalliseen rokotusohjelmaan kuuluvat rokotukset. Hyvän rokotuskattavuuden ansiosta monet vaaralliset taudit on saatu hävitettyä maastamme.
- Rokote suojaa rokotettua ja hänen läheisiään. Kun tautiin ei sairastu, sitä ei myöskään levitä muihin. Näin rokottamattomatkin, kuten syöpäsairaat lapset, säästyvät taudilta. Tätä kutsutaan laumasuojaksi.
- Mitä herkemmin leviävästä taudista on kyse, sitä suurempi osa väestöstä on oltava rokotettu.
- Jos rokotettu sairastuu tautiin rokotuksesta huolimatta, tauti on yleensä lievempi kuin rokottamattomalla. Myös taudin komplikaatioiden ja vakavien jälkitautien riski vähenee.
- Lähes kaikki rokotukset vaativat useamman annoksen, jotta saadaan toivottu suoja. Rokotussarjan kaikki annokset tulee aina ottaa loppuun saakka, jotta saadaan aikaan pitkäaikainen, mahdollisesti jopa elinikäinen suoja tautia vastaan.
- Osa rokotteista vaatii säännöllistä tehostamista. Näitä ovat muun muassa kurkkumätä-jäykkäkouristusrokote ja puutiaisaivokuumerokote. Influenssarokotus tulee ottaa vuosittain, koska influenssavirukset muuntuvat nopeasti eikä edellisenä vuonna otettu rokote enää suojaa uusilta influenssaviruskannoilta.
- Rokotusten ansiosta vaarallinen isorokko on saatu hävitettyä maapallolta kokonaan. Viimeinen isorokkotapaus todettiin vuonna 1977. Maailman terveysjärjestö WHO yrittää hävittää myös polion. Sen tietty muoto onkin jo kadonnut osasta maailmaa.
- Suomalaisen rokotusohjelman ansiosta MPR-tauteja eli tuhkarokkoa, vihurirokkoa ja sikotautitapauksia on Suomessa vain muutamia vuodessa. Ennen rokotuksia niihin sairastui tuhansia vuosittain. Myös muut rokotuksin estettävät taudit ovat vähentyneet vastaavalla tavalla rokotusten ansiosta.