Digitaalisella rokotuskortilla vankka kannatus
11.11.2020Rokotustietojen ensisijainen tietolähde on yhä tänä päivänä käsin täytetty rokotuskortti. Omakantapalveluun liitetty digitaalinen rokotuskortti sai keväällä toteutetussa kyselyssä suomalaisilta vahvan tuen: uudistusta kannatti 87 prosenttia. Rokotustietojen digitalisointi helpottaisi omien rokotustietojen tarkistamisen lisäksi myös terveydenhuollon ammattilaisten työtä.
Keväällä toteutetussa kyselytutkimuksessa kävi ilmi, että vain 51 prosentilla suomalaisista on omat rokotustiedot tallessa. Reilu kolmannes eli 35 % suomalaisista ei tiedä, mistä omat ajantasaiset rokotustiedot on mahdollista tarkistaa.
Aiempien rokotustietojen tarkistaminen on joskus mahdotonta
Uusimpia rokotetietoja löytyy jo nyt Kanta-palvelusta. Haasteena on kuitenkin se, että kaikkia tietoja ei Kanta-palveluista vielä löydy. Sieltä puuttuu valtaosa ennen Kanta-palvelun käyttöönottoa annettujen rokotteiden tiedoista, ja osa yksityisistä toimijoista ei vielä kirjaa antamiaan rokotteita Kanta-palveluun. Myös rokotteiden kirjaustavoissa on vaihtelua.
- Ennen Kanta-palvelun käyttöönottoa annettujen rokotteiden selvittäminen on aikaa vievää ja haastavaa niin terveydenhoitajalle kuin asiakkaalle itselleenkin. Kannasta puuttuvat usein myös maahanmuuttajien rokotustiedot, ja joskus tietojen selvittäminen on mahdotonta, kertoo Helena Lamberg Terveydenhoitajaliitosta.
Rokotussuojasta huolehtiminen helpompaa digitaalisen rokotuskortin avulla
Kyselytutkimuksen mukaan kolme neljästä pitäisi parempaa huolta omasta rokotussuojastaan, jos rokotustiedot olisivat löydettävissä Kanta-palvelusta. Valtaosa suomalaisista kertoi tutkimuksessa haluavansa muistutuksen, kun on aika ottaa tehosterokote. Digitaalista järjestelmää voisi kehittää lähettämään muistutuksia esimerkiksi tekstiviestillä. Digitaalinen rokotuskortti helpottaisi myös terveydenhuollon ammattilaisten työtä, kun he voisivat tarkistaa esimerkiksi onnettomuustilanteessa, onko henkilön jäykkäkouristusrokote voimassa.
Kyselytutkimuksen suoritti Taloustutkimus Lääketietokeskuksen toimeksiannosta. Tutkimus toteutettiin 9.–17.3.2020, ja siinä haastateltiin yhteensä 1004 15–79-vuotiasta suomalaista. Tutkimuksen virhemarginaali koko otoksesta on enimmillään 3,2 prosenttiyksikköä suuntaansa.
Lähde
Eduskunnan rokoteryhmän Sähköinen rokotuskortti – nyt! -webinaari 15.10.2020.