Hyppää pääsisältöön

Hinkuyskärokotetta suositellaan raskaana oleville – taustalla tautitapausten kasvu

04.09.2024

Hinkuyskä

Terveyden ja hyvinvoinnin laitos (THL) suosittelee vapaaehtoista ja maksutonta hinkuyskärokotteen tehosteannosta raskausviikoilla 16–32. Hinkuyskän vasta-aineet siirtyvät sikiöön ja suojaavat vastasyntynyttä hinkuyskältä. Rokotteen voi ottaa tarvittaessa myös myöhemmässä raskauden vaiheessa. 

Rokotteena tarjotaan dtap-rokotetta, jolla on korkea suojateho imeväisikäisten hinkuyskää ja siihen liittyvää kuolleisuutta vastaan. Pisaratartuntana leviävä hinkuyskä on vaarallinen alle 1-vuotiaille ja aivan erityisesti vastasyntyneille, jotka eivät ole vielä ehtineet saada kolmen kuukauden iässä annettavaa ensimmäistä hinkuyskärokoteannosta. Tyypillinen oire on puuskittainen yskä, mutta pienillä vauvoilla oireet voivat olla epätyypillisiä ja yskä voi alkuvaiheessa puuttua kokonaan. 

Hinkuyskää enemmän kuin ennen koronaa

THL:n uuden ohjauksen taustalla ovat Suomessa ja muualla Euroopassa lisääntyneet hinkuyskätapaukset erityisesti nuoremmissa ikäryhmissä. Tänä vuonna Suomessa on raportoitu yhteensä 1233 laboratoriovarmennettua hinkuyskätapausta, mikä on selvästi enemmän kuin vastaavaan aikaan ennen koronapandemiaa, jolloin tapauksia raportoitiin tyypillisesti 200–500 koko vuoden aikana.

Tällä hetkellä raskaudenaikainen dtap-tehosterokote hinkuyskää vastaan on käytössä lähes kaikissa EU-maissa sekä monessa muussa korkean tulotason maassa. Suomessa uusi ohjaus rokotteiden tarjoamisesta raskaana oleville on voimassa tällä erää tammikuun 2025 loppuun asti, mutta sitä jatketaan tarvittaessa. 

Lähteet: 
•    THL suosittelee hinkuyskärokotetta raskaana oleville – syynä tänä vuonna lisääntyneet tautitapaukset, jotka voivat olla vaarallisia vauvoille  
•    Hinkuyskää on liikkeellä selvästi enemmän kuin ennen koronaa – THL suosittelee tehosterokotetta raskaana oleville