Hyppää pääsisältöön

Lintuinfluenssarokotukset käynnissä ja koronarokotukset alkamassa

20.08.2024

Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksen (THL) suosituksen mukaan lintuinfluenssarokotusta tarjotaan niille 18 vuotta täyttäneille, joilla on työnsä tai muun olosuhteen vuoksi suurentunut riski saada lintuinfluenssatartunta. Rokotetta suositellaan turkistarhoilla turkiseläimiin kosketuksissa oleville, siipikarjaan kosketuksissa oleville siipikarjan parissa työskenteleville (pois lukien teurastomoiden työntekijät), sairaiden tai kuolleiden lintujen tai muiden eläinten käsittelyyn ja hävittämiseen tai tilojen puhdistamiseen osallistuville (esimerkiksi eläinperäisten sivutuotteiden käsittelylaitoksissa työskentelevät), lintujen rengastajille, luonnonvaraisia lintuja hoitavien lintuhoitoloiden, kotieläinpihojen ja lintutarhojen työntekijöille, virkaeläinlääkäreille sekä laboratoriotyöntekijöille, jotka käsittelevät lintuinfluenssavirusta tai sitä mahdollisesti sisältäviä näytteitä. Lisäksi suosituksen piirissä ovat epäillyn tai varmistetun lintuinfluenssatapauksen lähikontaktit, jos ihmistapauksia ilmenisi.

Lintuinfluenssarokotteen ensimmäinen annos tulisi ottaa jo elokuussa

Lintuinfluenssarokotteen ottaminen on vapaaehtoista. Rokotussarjaan kuuluu kaksi annosta. Suomeen saatu rokote-erä on käytettävä syyskuun loppuun mennessä, joten tartuntariskissä olevien tulisi ottaa ensimmäinen rokote elokuun aikana ja toinen rokoteannos syyskuun loppuun mennessä. Toinen rokoteannos annetaan vähintään kolmen viikon kuluttua ensimmäisestä rokotuksesta. Rokotteiden antamisella ennen syksyn influenssakauden alkamista estetään tilanne, jossa lintuinfluenssavirus tarttuisi ihmiseen samaan aikaan kausi-influenssaviruksen kanssa, mikä voisi mahdollistaa uuden virustyypin synnyn. 

Koronarokotukset alkamassa – iäkkäille aiempaa nopeammin

Lisäksi syksyn koronarokotukset ovat alkamassa hyvinvointialueiden omien aikataulujen mukaisesti. THL suosittelee koronaviruksen JN.1-varianttia vastaan päivitettyjä rokotuksia tarjottavan ensimmäisenä hoivakodeissa ja säännöllisessä kotihoidossa oleville ikääntyneille, kaikille 80 vuotta täyttäneille sekä kaikenikäisille voimakkaasti immuunipuutteisille. Tehosteannos suositellaan annettavaksi aiempia syksyjä aikaisemmin myös 75–79-vuotiaille. 65 vuotta täyttäneiden sekä vähintään 18-vuotiaiden riskiryhmiin kuuluvien koronarokotukset voidaan toteuttaa myöhemmin influenssarokotusten yhteydessä.

Lue myös: Koronarokotteen tehosteannosta suositellaan syksyllä 2024 iäkkäille ja tietyille riskiryhmille

Lähteet: